project details

Client
Congregation Beit Simchat Torah

Architect
Architectural Research Office

Acoustics and AV Consultant
Threshold Acoustics

Renderings
Architectural Research Office

<< Back to On the Boards

Congregation Beit Simchat Torah

New York’s LGBTQ congregation embraces all who enter, and does so with song, sincerity, and a reverence for the traditions of the Jewish faith and culture. The design of their sanctuary is a study in how to envelop the exuberance of the service in a 16’ tall volume without putting a lid on the musical expression. A sloping, deeply textured, massive concrete wall, delicately lit by a skylight into the alley behind the building, provides support of the deepest notes of the Steinway while distorting what would otherwise be a rigid rectangular geometry.